ELÉRHETŐSÉGEK

1031 Budapest,
Petur u. 22.
Tel.: 240-3048

Rátkai János

06-20-9436-521

E-mail:
rse@enternet.hu

Adószám
18040551-1-412011. év

Hévíz túra

Busójárás Mohácson

2010. év

Ifjúsági kormányos tábor a Római-parton

2009. év

Tanévzáró túra és ifjú kenu-kormányosok képzése

Nemzetközi Duna-túra - Bécs-Budapest

Váltótábor a Tisza-tónál

A Túr túra túrázói

Thasszosz tengeri kajakkal

2008. év

Túr-túra

TID 2008

Tisza-tó 2008

Vogalonga 2008

Felvidék

Kezdőoldal
Egyesület
Hajókölcsönzés -szállítás
Városnéző kenutúrák
Fitness
Szállítás - buszbérlés
Római Parti Hírek
Fotóalbum
VII. Római-parti Halászlé Fesztivál 2016

32. VAJASFOK-DUNAMELLÉKI VÍZITÚRA
KALOCSA - ÓSÜKÖSD 46km (- BAJA 62km)

A túra időpontja: 2017. május 17. - május 21.

Találkozás: május 17-én, szerdán délután Kalocsán, a Martinovics utca végén lévő Vajasfok-híd melletti táborozóhelyen. Budapest felől érkezve a vasúti átjáró utáni utcába, jobbra kell bekanyarodni (MOL kút van a sarkon). Az egyenes szakasz után, a bal kanyarnál kell jobbra fordulni, a híd előtt, balra van a táborhely.
A táborhelyen tüzet rakni tilos!

A túra útvonala:
Május 18. csütörtök: Kalocsa - a miskei bekötőút hídja, táv kb. 16 km. Legfeljebb 3 rövid átemelés a két bátyai, valamint a miskei táborhelyünkön lévő zsilipnél. Bevásárlási és étkezési lehetőség a 2 km-re lévő Miskén van, vagy útközben, Bátyán.

Május 19. péntek:
Miskei bekötőút hídja - Dusnok, táv kb. 12 km; 1 valószínű, rövid átemeléssel a dusnoki zsilipnél. Dusnokon vizesblokk áll a rendelkezésünkre, bevásárlási és étkezési lehetőség van.
A táborhelyen tüzet rakni tilos!

Május 20. szombat:
Dusnok - Vajas torok - ósükösdi Kulcsosház, táv kb. 18 km; egy 30 m-es, kissé körülményesebb átemelés a Vajasfok folytatására. A táborhelyen vizesblokk áll a rendelkezésünkre, Sükösd (étterem, bevásárlási lehetőség) 5 km távolságra van.
A táborhelyen tüzet rakni csak a kijelölt helyen szabad!

Május 21. vasárnap:
Reggel a túra feloszlik, mindenki egyénileg folytatja, vagy utazik haza.
További túra lehetőségek:
• Ósükösd - Érsekcsanád - Baja (Vajasfok 6 km - Duna 8 km - Sugovica 2 km), Érsekcsanádnál egy kb. 200 m-es átemelés a Dunára.
• Rezéti Duna (16 km) - Duna (2 km) - Vén Duna (4,5 km) -Duna (1,5 km) - Sugovica (2 km) útvonal, a táv ebben az esetben 33 km, mert az érsekcsanádi Vajastoroktól a Rezéti Duna bejáratáig 1 km-t felfelé kell evezni; kedvezőtlen vízállás esetén egy rövid átemelés vagy áthúzás a Vén Duna kőgátján.

Túravezető: Maros István
vizesek@gmail.com Tel.: +36/30/914-1139

Nevezési díj: 3.500Ft/fő 14 éves életkor felett. A gépkocsivezetők autóbuszos visszaszállítása az aznapi táborhelyről az indulási helyhez 400Ft/fő/nap. A következő egy év árváltozásainak függvényében mindkét összeg módosulhat.

A nevezési díj a szervezésnek, a dusnoki vizesblokk használatának, az ósükösdi táborozóhelynek, és a túra jelvényének a költségeit fedezi.

A túra folyamán esetleg felmerülő egyéb költségek a helyszínen rendezendők.

A nevezési díj a túrán való megjelenéskor fizetendő.

Jelentkezés: Előzetesen a túravezetőnél, vagy személyesen a táborhelyen. A túrához május 18-án, csütörtökön délután a miskei út hídjánál, és 19-én, pénteken délután Dusnokon is lehet csatlakozni, a két híd közötti jobb parti táborhelyen.

A viziút jellege: A Vajasfok medre valószínűleg egy ősi Duna-ág vonalát követi, kis részben csatornázott, de ezért kárpótol a partok gazdag növény- és állatvilága. A Dusnok alatti szakasz tájképileg igen szép: változatos, kanyargós meder erdővel sűrűn benőtt partok között. Az áramlás gyakorlatilag elhanyagolható, a meder szélessége 10-50 méter között váltakozik, a vízmélység 1-2 méter. A negyedik napi fakultatív túrán a Duna-ágak a gemenci vadvédelmi rezervátum erdei között kanyarognak, az áramlás általában ezekben is csekély. A teljes útvonal kenuval és kajakkal (faltboottal is) járható. Kalocsa és Dusnok között uszadéktorlaszokra lehet számítani, amiknek a leküzdése komoly erőfeszítést igényelhet, és néha csak átemeléssel megoldható! Az utóbbi években szerencsére egyszer sem fordult elő.

Általános tudnivalók:
A túrán mindenki önellátó, és azon saját felelősségére, saját maga által hozott hajóval és felszereléssel vehet részt.
Az átemelések (főként az érsekcsanádi) miatt hordhevedereket, vagy csónakszállító kiskocsit ajánlatos hozni.
14 éven aluli gyermekek önálló jelentkezését csak a szülők írásos hozzájárulásával fogadjuk el, és csak felnőtt kíséretében szállhatnak vízre.

A táborhelyeken este 10 óra és reggel 6 óra között csendben kell lenni!

Reggelenként vízre szállni csak akkor szabad, amikor a túravezető már visszaérkezett az aznap esti táborhelyről - megelőzendő a túrabejárás után bekövetkezett változások okozta kellemetlenségeket.

Csatlakozási lehetőségek vízen: Duna-Csorna Foktői csatorna, Soroksári Duna-Duna Tisza csatorna-Dunavölgyi főcsatorna-Csorna Foktői csatorna, Soroksári Duna-Kiskunsági főcsatorna-Dunavölgyi főcsatorna stb. Minden felsorolt útvonal kajakkal és kenuval járható, legfeljebb horgászveszély van!

Jó időt, jó vizet!

BTSSz Vízitúra Bizottság - Kis János túra szervező

TUNGSRAM SC Vízitúra Szakosztály - Maros István túravezető>

Vissza a túrákhoz
Design by kim